SNIT_VEST

Stedets dialekt: Torv, brosten, domkirke, kobbertage, rækker af træer, bindingsværk, mennesker og mylder, tomhed og blæst, aftenlys, biler og busser, mødested og gennemgang, cykler og vogne

STED: Bispetorvet, Aarhus
TYPE: Åben projektkonkurrence – præmieret
PROGRAM: Bygning og byrum
BYGHERRE: Aarhus Kommune
ÅR: 2015

A3_[mAnnA]_1_100_tilPHOTO

Aarhus’ vision om større madmod og grønt kendskab skal forankres og artikuleres i en bygningskrop, der appellerer til nysgerrigheden og sanserne.

Den grønne ambassade skal være et arkitektonisk ikon, mødested og idéplatform for Aarhus, som tilsammen udgør en helhed. På Bispetorvet fortælles historien om det spiseslige Aarhus. Et nyt grønt sted i byen, hvor det dyrkede, det indsamlede og det tilberedte bydes velkommen, og hvor byens rytme, liv og grønne oplevelser ses og mærkes.

Naturen er logisk. I en frugt tiltrækker frugtskallen opmærksomhed (ikon), kødet tilfører frugten energi og smag (mødested) og frugtens kerne sikrer artens videre succes (idéplatform). Byens liv er også logisk. Vi tiltrækkes af andre mennesker og søger derhen, hvor vi kan mødes. Aarhus har sin egen logik. De historiske bindingsværksbygninger omkring Mejlgade, de snørklede gader og stræder i latinerkvarteret og kulturinstitutionernes høje arkitektoniske og materielle kvalitet skaber sammen Aarhus’ egenart.

isometrien

Med mAnnA tager vi udgangspunkt i logikken både frugtens logiske opbygning, byens logiske liv og Aarhus’ egenart. mAnnA er Aarhus’ nye ikon, mødested og idéplatform. Frugtens morfologiske træk, skallen, kødet og kernen tegner Den Grønne Ambassades hoveddisposition. Som en arkitektonisk fortolkning formidler bygningen en strukturel, materiel og sanselig oplevelse af en levende organisme lag for lag. Hvert lag tilbyder forskellige oplevelser, interaktioner, mødesteder, rum og arkitektur.

opstalt-nord-1-50
Print

Skallen er et identitetsskabende grønt ikon for ”Smag på Aarhus” og byens borgere. Den fungerer som ”byens grønne opslagstavle”, en interaktiv formidlingsvæg, et inspirationskatalog, et sidde- og legemøbel.

Kødet er byens grønne fællesskab og mødested i byen med en åben programflade. Et dynamisk omdrejningspunkt for fællesspisning, høstfest, dyrkning, foredrag og madlavning.

Kernen er rummet for ambassadens arbejdsenhed, administration og facilitering af projektets realisering og succes.

PERSPEKTIV_rsl02