assens_axo_visu

Stedets dialekt: forbindelse til vandet, forbindelse mellem land og vand, formidling, havets liv, tilhørsforhold og omsorg til vandet, oplevelser, leg og læring, sanselighed, biodiversitet i havet.

STED: Assens
TYPE: Konkurrence
TEAM: Kjaer & Richter
PROGRAM: Byrum og landskab
BYGHERRE: Assens Kommune
ÅR: 2024

assens_vision_diagram

Den Blå Bro - Danmarks nye Kyst- og Lystfiskercenter

Danmark er et vandland, et ø-rige og indrammes af mere end 7000 km kystlinje. Vores identitet og stolthed som nation er tæt forbundet med vand. Vi bygger broer, driver søfart, fisker og bader – selv når det er koldt. Vi er dybt afhængige af vand. Alt liv er dybt afhængig af vand. Dog lever vi i en tid, hvor vi er ved at miste grebet om denne fortælling. Iltsvind og miljøskadelige stoffer i havet, samt mange års dræning af vores land, gør, at vi nu er nødt til at se på, hvordan vi kan skabe og genskabe de værdifulde økosystemer under vandoverfladen. Her spiller det nye Kyst- og Lystfiskercenter en central rolle i forhold til at skabe et alment tilhørsforhold og øge omsorgen og forståelsen for vandets forunderlige verden. Gennem forundring, leg og oplevelser, der stimulerer alle sanserne, vil vi invitere til at gå på opdagelse i en verden, der bringes op til overfladen. Vi vil bygge en BRO til det undersøiske Danmark. Broer har alle dage givet mennesket adgang til vand, dets ressourcer og har været udgangspunkt for utallige ekspeditioner og eventyr til søs. Broen er bindeleddet mellem land og vand, mellem det kendte og ukendte. Den Blå Bro er Danmarks nye Kyst- og Lystfiskercenter.

assens_situationsplan_zoom
assens_koncept_diagram_1
assens_koncept_diagram_2
assens_koncept_diagram_3

Broen

En samlende fortælling om vand. Projektets hovedmotiv – bogstaveligt og billedligt – er Broen. Det klare motiv er afgørende for at skabe en selvstændig destination, en helhed der kan binde havnens rum og byens rum tættere sammen. Broen er et værk og en fortælleramme for det nye nationale Kyst- og Lystfiskercenter. Broen forbinder vand og land – og byliv, foreningsliv og havne liv. Pakhuset med Kyst- og Lystfiskercenteret. Fra Broen kan man tilgå alle “Udstillingsrummene”.

Udstillingsrummene

Rammer for oplevelse, leg og læring. I Assens værtskab samles vandets mangfoldige og eventyrlige verden som et stort levende kuriositetskabinet – som en sættekasse i byskala. Tilsammen udgør Kyst- og Lystfiskercenterets vægge, byrumsinventaret, flydebroer, bassinkanter og wayfinding elementer “udstillingsrummene”, og her bliver de et samlet “oplevelsesværk”. I Udstillingsrummene er “Oplevelserne”.

Oplevelserne

En samling af vandets forunderlige verden. Bygninger og byrum skaber rammerne for en unik samling af naturtyper, dyr og planter, objekter (kuriositeter) og fænomener. Forskelligartede og kontrastfyldte vandoplevelser kan foregå side om side inden for de præcise rammer. Tilsammen dannes der en komposition der som et mikrokosmos afspejler den store verden i vand.

assens_situationsplan

Rum for mangfoldig formidling

Udstillingsrummene består af en serie af fysiske rammer. Rammer for den formidling, som her i projektet anvises, men som skal kvalificeres med det parallelt forløbende formidlingsspor. Udstillingsrummenes udstrækning og fysik er skalerbare og fleksible og kan senere tilpasses i fremtidigt samarbejde om formidlingssporet.

Broens udstillingsrum

Broens trægulv inddeles i mindre udstillingsrum. Nogle som permanente serie af bassiner og særlige kystlandskaber, og nogle som åbne rammer for løbende udstillinger. De åbne, ikke programmerede flader, muliggør at borgerinitiativer, markeder og festligheder nemt kan indtænkes på det fleksible trægulv. Livet fra alle byområder og aldersgrupper er velkomne netop her.

De flydende udstillingsrum

På vandet indrammes de forskellige bassiner af flydebroer og serie af mindre pavilloner der skaber ly og læ og danner base for forskellige formidlingsstationer. Flydebroerne bliver livlige undervisningsområder og formidlingszoner hvor man selv at gå på opdagelse eller ledes af guide for yderligere udforskning.

assens_laengdesnit

Formidling af vand og biodiversitet

Det umiddelbart usynlige under vandoverfladen er svært at begribe og sanse for os mennesker. Vi mennesker kan hverken se eller trække vejret under vandet. Desuden er vandet tit koldt og jo altid vådt. Men igennem en mangfoldighed af oplevelser gør byrum og bygning op med disse barrierer og vil gennem en række af kuriositeter der synliggøre livet under vandet med fokus på en særlig sans, et fænomen eller om nogle af de mange superkræfter, havørreden og andre fisker besidder.

For at skabe de bedst mulige betingelser for at biodiversiteten vil vende tilbage til havneområdet, vil der etableres forskellige typer af rev på varierende vanddybder.

Ambitionen er at revitaliseringen af Assens Havn bliver et foregangseksempel for regenerativ og blomstrende havbiologi. Forventningen er, at det bliver et besøgssted for andre aktører og formidlere af vands flora og fauna.

assens_kuriositet_7
assens_kuriositet_1
assens_kuriositet_3
assens_kuriositet_6