Byrum og Landskab
Frederikssund_Banner

Stedets dialekt: Fjord, øer og holme, bugter og småvige, bakker, på kanten mellem land og vand, by og natur, mødested, byliv ved vandet og læringslandskab

STED: Frederikssund
TYPE: Konkurrenceforslag
PROGRAM: Kultur- og havnebad
BYGHERRE: Frederikssund Kommune
SAMARBEJDE: Adept og Orbicon
ÅR: 2017

Roskilde Fjord er et af Danmarks prægtigste fjordlandskaber. Her møder vandet landet i bugter og småvige med åbne strandenge, tætte skove, havskrænter og bebyggede bylandskaber.

Fjorden opstod efter sidste istid, hvor dale blev til bugter og vige, bakker til halvøer og øer. I fjorden findes i dag omkring 30 små øer og holme, der rummer et rigt og stort set uforstyrret plante- og dyreliv.

Ved fjordens nordlige indsnævring ligger Frederikssund med kig til det blå hav. Byens beliggenhed ved fjorden gør den til noget helt særligt. Og det er det særlige, som det nye Fjordbad skal fremhæve, tydeliggøre og styrke.

diagrammer

Fjordbadet er en ny port til fjorden for både lokale og besøgende. Her kan man få adgang til – og komme helt tæt – på fjordens natur og de mange nuværende og fremtidige naturaktiviteter, som fjorden tilbyder.

Stedet bliver ikke bare et lokalt samlingssted for Frederikssunds borgere men også et nyt knudepunkt på den 275 km lange Fjordsti – et sted, hvorfra cyklister, vandrere, kano- og kajakentusiaster, havsvømmere, lystfiskere og børnefamilier begynder deres dags- og weekendture ud i det store fjordlandskab. Stedets faciliteter i form af omklædning, toiletter, sauna, multirum, cykelparkering mm. udgør en ramme, der klæder besøgende på til deres møde med naturen og er et støttepunkt, der tager i mod dem, når de kommer hjem.

diagrammer02

I sin udformning imiterer stedet fjordens holme. Det er en menneskeskabt holm placeret centralt ved byens havn, og skaber en ny sammenhæng mellem fjordens natur og byen. Fjordbadets blødt bølgende landskab former et let kurvet terræn af små bakker og dale, der stimulerer og inviterer til leg og bevægelser og tilbyder forskellige muligheder for ophold og hvil. Det er Frederikssunds nye møde- og samlingssted – og fjordens nye holm.

Fjordbadet skal være en del af Frederikssund by både fysisk og mentalt. Det skal være en del af byens identitet – et sted, der tiltrækker byens mange borgere på tværs af generationer og interesser.

KORT_1.2000-ny
plan_500_2017_11_13-01
20171023_view2

Start typing and press Enter to search